Lite semester i Köping.


Jag har haft ett par underbara dagar hos en fin vän och hennes familj i hennes hemstad Köping. Vi har gått långa vinterpromenader, utforskat stan och jag har fått se alla platser där min vän växt upp. Myst framför TV:n. Pratat till sent på natten. Tittat i fotoalbum. Badat bastu. Tagit en tur till Västerås. Konstaterat att jag nog hör hemma i en småstad. Och dessutom ätit och fikat och ätit och fikat, och blivit så fint ompysslade av hennes föräldrar. Jag har inte träffat dem många gånger tidigare, men kände mig så varmt välkomnad och så med i gemenskapen att det var som om jag varit där jämnt. Helt magiskt. 

Det har med andra ord varit några otroligt härliga dagar med en väldigt fin vän och hennes mysiga familj. Nu är jag hemma i Stockholm igen, och imorgon är det nyår. Jag tycker att det känns bra, har fina planer och dessutom är nyårsafton den högtid jag tycker mest om (eller ogillar minst ;)) - men jag vet att det istället är den värsta för många. Hoppas att ni får det fint, eller okej, vad ni än gör. Jag tillbringade ett nyår på BUP och flera nedbäddad framför film - det är okej det också. Och det blir bättre. Alltid.

Gott nytt år och god fortsättning på er! 
Vi tog bilen till Västerås och hade en fin dag där. <3
När min väns föräldrar hörde att jag inte hade så mycket köksgrejer skickade de med mig en hel uppsättning bestick och en kastrull, och dessutom gav de mig ett påslakanset i nyårspresent. Jag är så rörd att jag inte ens vet vad jag ska säga. Till höger ser ni deras mysiga bastu. 

Den bästa julen.

Nu är julen avklarad i år igen. Hur har ni haft det? Själv har jag haft det jättefint, trots att julen brukar vara årets värsta tid för mig och även i år triggade igång en del känslor och minnen. Men volontärdagarna... Jag har inte ens ord för att beskriva hur underbart det var! Ännu bättre än förra gången. 

På julaftonskvällen var jag bordsvärd på Jul i Gemenskap, precis som förut. Bordsvärdsuppdraget innebär helt enkelt att prata och äta med gästerna, se till att alla har det bra, se och lyssna, skapa en god stämning och gemenskap, vara en trygg punkt i rummet och guida vidare gäster som mår väldigt dåligt till de som kan hjälpa. Jag älskar det. Att få möta, prata med och lära känna människor jag annars aldrig skulle träffat. Och även i år blev jag så berörd av värmen och gemenskapen; att alla kan vara precis som de är - med så olika liv och bakgrund och anledningar till att vara där - och att alla blir lika accepterade och välkomnade oavsett.

På juldagen var det upp tidigt och iväg till nästa volontärjobb, med en annan organisation. Det var nästan ännu mer magiskt. Där var vi inte lika många volontärer och hade inga speciella roller eller uppdrag, utan alla gjorde allt. Såg vad som behövdes och fixade det. Det trivs jag egentligen bättre med. Jag kände mig som servitris, jultomte, skräpplockare, buffépåfyllare och pratsällskap i ett - och det var så roligt! Och gästerna. <3 Jag önskar att jag kunde berätta och dela med mig av precis allting. Vartenda ögonblick. Vartenda möte. Varenda människa som berörde mig. Det kan jag inte. Men det var så fint. Så så fint. Ni som aldrig volontärat på något liknande - gör det. Det är bland det bästa som finns!
Just det, jag fick ju julklappar också! Av en fin vän. En smörgåsgrill - som jag pratat om - och en Harry Potter-målarbok. Hur fantastiskt?!
Efter lite för lite sömn och lite för mycket kaffe redo för volontärdag två! 
Innan gästerna kom ägnade jag mig är att sortera och organisera alla julklappar så att det skulle bli smidigare sen - vilket därmed innebar att jag också fick det underbara uppdraget att dela ut dem sen! 

Nu är det jul igen.

I år tycker jag faktiskt att julen känns ganska fin. På julaftonsdagen ska jag träffa en vän och ha det mysigt ojuligt, på kvällen blir det volontärjobb, dagen därpå ännu mer volontärjobb och i mellandagarna åker jag upp till en väns familj och hemstad. Min lägenhet är julpyntad och det känns som att äntligen ha kommit hem. Jag lyssnar lite på lagom vemodig julmusik, för så tycker jag att den ska vara, och dessutom har jag fått två julklappar som väntar på att få öppnas. En fin vän överraskade mig med dem: “Bli inte arg på mig nu. Jag tycker att alla ska få åtminstone en julklapp på julafton!”.

Men jag vet också hur tuff julen kan vara. Jag vill tipsa om att BRIS, Maskrosbarn, Föreningen Storasyster, Mind, Tilia, flera tjejjourer, Kvinnofridslinjen m.fl. har öppet och erbjuder stöd i jul. Så viktigt. Jag har i olika perioder av livet vänt mig till nästan alla de organisationerna och har alltid blivit varmt och bra bemött. För den som vill känna gemenskap, äta julmat och se lite underhållning kan jag också rekommendera firanden likt de jag är volontär på. Alla är välkomna och det brukar vara jättefint. Många olika organisationer, kyrkor osv. anordnar och det är bara att googla för att hitta något nära er. 

Framförallt vill jag, precis som varje jul, säga att det är okej om det är jobbigt. Året har 365 dagar. Julen är en väldigt liten del av dem. Varför måste just den vara perfekt? Det är bara en dag som alla andra. Det är okej att må dåligt. Det är okej att känna det vi känner. Vi måste inte vara glada bara för att det är jul. Det är okej att sänka kraven. Det är okej att inte fira alls. Och det kommer fler jular. Kanske blir nästa år bättre? Eller året efter det? Andas. Ta en stund i taget. Allt kommer bli okej.

En jättegod jul till er som firar, och en väldigt varm kram till er andra. 
Ni är inte ensamma.