En gran för alla barn!

Idag är det första advent och vi har varit och tittat på när Reach For Change tände den stora granen på Skeppsbron för alla barns rätt till trygghet. Jättemysigt. Duktiga och så söta barnkörer. Ett starkt tal. Glögg och pepparkaka. Uppträdanden av artisten Nova Miller som jag hörde talas om först för ett par dagar sen och vars låtar gjorde mig glad. 

Fast dagens absoluta höjdpunkt för mig var att jag fick chansen att hälsa på Sara Damber, som grundade Friends och är VD för Reach For Change, och tala om hur bra, fantastisk och cool jag tycker att hon är. Iiiiih! Jag dog lite efteråt och kände mig faktiskt sådär barnsligt väldigt stolt över att jag vågade. Och hon var jättetrevlig! 

Har ni gjort något adventsmysigt idag?


November.

Mysiga fikor med fina vänner. Kvällspromenader armkrok bland julbelysning som lyser upp i mörkret. Timmar läsandes på biblioteket. Födelsedagsmiddag för en nära vän med hennes mysiga familj och att äntligen få ge henne presenten jag planerat i mer än två månader. Volontärjobb i jul. Dans igen i vår. Snart flytt till min egen lilla lägenhet. Förberedelser för en pluggvår som både kommer bli fin i sig och innebära de första stegen mot en dröm. Tryggheten i att få stöd när jag behöver och glädjen över att själv få vara ett stöd, att kunna hjälpa människor jag bryr mig om och känna att jag faktiskt räcker till och gör skillnad. "Det hade aldrig gått utan dig".

Det har varit en tuff höst, men november har också fört med sig mycket fint. Väldigt mycket fint. 


Kati Morton.


Känner ni till Kati Morton's Youtube-kanal? Hon är en amerikansk terapeut som flera gånger i veckan laddar upp videos om psykisk ohälsa. Kanalen har funnits i fyra år, jag har följt henne i två och tycker att hon är fantastisk! Jag tycker att hon för det mesta ger bra information som är lätt att ta till sig, delar med sig av många kloka tankar och tips och dessutom bara älskar jag hennes sätt att kunna prata om viktiga ganska svåra ämnen på ett så enkelt, lättsamt och ofta roligt sätt - utan att ta bort allvaret. Jag har lärt mig mycket, ofta känt mig validerad och blir framförallt alltid glad och lugn av att se hennes videos. 

En gång i veckan gör hon FAQ-videos där hon svarar på frågor om psykisk ohälsa. En gång i veckan lägger hon upp videos med teman/citat/tankar att skriva dagbok utifrån (t.ex. "What does it take to forgive?"). Om det i media skrivs om psykisk ohälsa pratar hon om det. En gång i veckan lägger hon också upp videos som handlar om specifika ämnen som rör psykisk ohälsa. Hon har bl.a. pratat om olika diagnoser, behandlingsformer, hur ett första terapisamtal kan gå till, hur vi kan hjälpa någon med depression, självskadebeteende, sorg, hur det kan vara att vara inlagd, självhat, sexuella övergrepp, kopplingar mellan PTSD, självskadebeteende och ätstörningar - och mycket, mycket mer. 

Titta in på hennes kanal HÄR. Jag rekommenderar den verkligen!