Komplex PTSD.

Har ni hört talas om Komplex PTSD? Det är ännu ingen officiell diagnos och finns inte med i diagnosmanualerna, men är ändå ett hyfsat välkänt begrepp - och det jag har. Jag är som bekant inget proffs, men ska försöka sammanfatta och återge vad jag lärt mig. Jag vet att några av er som läser är betydligt mer insatta än jag, så rätta mig gärna om jag har skrivit fel eller glömt något.


PTSD beskriver symptom som kan uppstå efter enstaka traumatiska händelser; rån, misshandel, våldtäkt, olycka, naturkatastrof, krigshändelser mm. Komplex PTSD, C-PTSD, beskriver de symptom som kan uppstå när en människa blivit utsatt för upprepade, långvariga, kroniska trauman. Sådant som pågått i månader eller år, som personen upplevt sig fångad i och utan utväg ur. Exempel som ges är de som blivit tagna som gisslan, krigsfångar, överlevare från koncentrationsläger, lång tids utsatthet för våld i hemmet, en barndom av fysiska eller sexuella övergrepp, organiserat sexuellt utnyttjande mm.

PTSD innefattar tre olika typer av symptom; återupplevande av traumat (t.ex. flashbacks, mardrömmar), undvikande av sådant som påminner om traumat (platser, människor, aktiviteter, känslor, minnen) och överdriven vaksamhet (att vara på sin vakt, lättskrämd, svårt att sova, lättirriterad). C-PTSD innefattar utöver det också andra symptom, däribland problem med/förändringar i:
  • Känsloreglering. Det kan innefatta ihållande ledsenhet/nedstämdhet, kroniska självmordstankar, självskadebeteende, avsaknad av en inre tröstande röst och antingen explosiv ilska eller mycket hämmad ilska. 
  • Medvetande. Minnesförlust gällande traumatiska händelser. Dissociation. Återupplevande av trauman, antingen som t.ex. flashbacks eller i form av grubblande, funderingar och en upptagenhet av vad som hänt. 
  • Självuppfattning. Skam, skuld, självanklagelser. Känsla av orenhet eller stigma. Känsla av att vara fullständigt annorlunda än alla andra. Känsla av hjälplöshet.
  • Synen på förövaren. Att identifiera sig med eller försvara förövaren. Acceptans av förövarens trossystem eller rationaliseringar. Orealistisk attribution av makt och kontroll till förövaren. Känsla av att ha en särskild relation till förövaren. Upptagenhet av hämnd. 
  • Relationen till andra. Isolering och tillbakadragenhet. Avbrott i intima relationer. Ihållande misstro. Upprepat sökande efter en räddare. Upprepade misslyckanden med att skydda sig själv. 
  • "One's systems of meanings". Hopplöshet och förtvivlan. Förlust av trossystem/föreställningar om tillvaron. 

Om ni vill läsa mer om Komplex PTSD och hur det kan behandlas (för det tänker inte jag ge mig in i att försöka skriva om, men jag får i alla fall rätt hjälp!) kommer här några bra länkar - tipsa gärna om ni har fler. På youtube finns också många bra videos om C-PTSD.
National Center For PTSD (på engelska)
Gift from within (på engelska)

Vuxna Barn (en av de bästa sidorna på svenska)
Out of the fog (på engelska)
Wikipedia om Komplex PTSD 
Elin:

Det här är precis det jag har! Vilket min psykolog iofs nämnt. Lång tids misshandel i hemmet, min syn på A., isolering i långa perioder, osv. Har inte riktigt kommit fram till vilken av diagnoserna som är värst. Ingen större idé i att mäta, men det är ju helt klart annorlunda. Förstår vilken reaktion det blev för dig. <3
kramar

Elin:

Haha ja, jag är nog inte heller gjord för sömn. De timmar jag får är jag glad för men inga förväntningar.

Jo det är en ständig kamp det här med att leva. orkar inte med allt riktigt... :/ så jag är nog inte så stark ändå..
kramar

TicTacToe:

Nu är det min tur att tala om för dig hur modig du är som berättar om din diagnos och vad som orsakade den, samt hur modig och stark du är som går i behandling och ständigt kämpar dig framåt! <3

Christian:

Åh tack för all information! Jag ska sätta mig och läsa igenom det här ordentligt. Ett av mina syskonbarn lider av ptsd och jag försöker stötta honom bäst jag kan. Jättebra att du skriver ut det här så andra kan förstå. Du skriver bra upplagt och lättförståeligt och proffsigt! Min hjälte för dagen! Om det är okej för dig så länkar jag gärna till det här inlägget i min blogg?

Svar: Oj tack snälla! Vad glad jag blir. Det går självklart bra att länka - jag blir bara glad! :)Hoppas allt går bra för dig och ditt syskonbarn!
Diana Gimling.

Linda:

Post traumatisk stress.
intressant att läsa om

Var gärna med i min tävling på bloggen, det du kan vinna är en massage olja :)

A:

Verkligen intressant att läsa och verkar så vettigt och logiskt att man drabbas av sånt efter sådana upplevelser! Vet du om det går att bli helt bra ifrån, eller är det något som man får dras med hela livet mer eller mindre även efter terapi?
Tycker som vanligt du är jätteduktig som kämpar på så bra och inspirerar andra till att också göra det!
Stor bamsekram!

modeflicka.se:

Detta visste jag inte men nu vet jag tack vare dig! :)

Kommentera inlägget här: