Julhelgens volontärjobb.

Julhelgens volontärjobb var lika fint som vanligt. Framförallt på juldagen, då jag tillsammans med världens mysigaste (och duktigaste!) volontärgäng jobbade med barnen och familjerna på Jul i Gemenskap. Det är ett julfirande för människor som lever i hemlöshet, ensamhet, fattigdom och annan utsatthet. Flera kyrkor och ideella organisationer slår sig samman för att arrangera det, i år var det tioårsjubileum. För mig var det mitt tredje år som volontär. Mina uppdrag tidigare år har varit jättehärliga, men att få vara med just barnen och familjerna som kommer dit var alldeles magiskt.

På julafton var jag på ett lite mindre firande arrangerat av en annan organisation, som hållit på i ännu fler år. Där var jag volontär för andra året. Det bästa där tycker jag är den så otroligt varma familjära stämningen och årets höjdpunkt var utan tvekan att träffa flera av gästerna från förra året igen. I år behövdes jag mest i köket och trots att jag såklart (som alla andra) tycker bäst om att vara mer ute bland gästerna var det också väldigt fint. Det känns så meningsfullt att oavsett roll vara en del i att allting fungerar, flyter på och blir bra för de gäster som kommer dit. Nog den finaste känslan i världen. ✨
Den här fina julduken fick jag av det mindre firandet. Så fint. <3

Att hitta sina egna jultraditioner.

Jag tänker på det där med att skapa sina egna jultraditioner. För oss som kommer från en trasslig bakgrund, inte kan ha kontakt med vår familj, kanske har förlorat närstående på andra sätt, har tunga julminnen eller av någon annan anledning tycker att julen är svår tror jag att det är extra viktigt. Vi behöver såklart inte fira alls heller, om vi inte vill det. Det är okej att låta julen vara en dag som alla andra eller att göra något som inte alls är juligt, det finns inga krav eller måsten. Men för mig, och jag vet att jag inte är ensam om det, känns det ändå fint att fira på mitt sätt. Att hitta traditioner som känns fina, mysiga och meningsfulla för mig. Att göra julen till min.

Jag tänker att det kan vara precis vad som helst. Själv har jag julpyntat min lilla lägenhet, köpt julgran och lite god julmat till mig själv, lyssnar på den julmusik jag tycker om och ska fortsätta förra årets nya tradition med att i mellandagarna hälsa på en fin väns mysiga familj. Äta knäck. Framförallt volontärjobbar jag som vanligt på två olika julfiranden för människor som känner sig ensamma eller lever i någon form av utsatthet. I år har jag på det ena firandet ett nytt uppdrag som går ut på att vara en trygg vuxen för de barn, unga och familjer som kommer dit, vilket känns ännu mer underbart. Mina volontärjular är bland det finaste jag upplevt och det finns inget annat jag hellre skulle vilja göra i jul.

Det går att hitta egna traditioner som känns fina och meningsfulla. Som ger lugn. Att skapa nya julminnen som inte hänger ihop med det som varit. Att låta sorgen finnas men ändå göra julen till sin. God jul nu, fina ni. Jag hoppas att ni får det mysigt vad ni än gör. Frivillig kram och ta hand om er!

Om julen är svår.

Julen närmar sig och jag tänkte som vanligt skriva en liten påminnelse om att det som för många är en fin, varm och nästintill magisk högtid också är en svår, ensam och ångestfylld tid för andra. Ta hand om och var rädda om varandra. Våga se, våga fråga, våga lyssna. Våga bjud in. Det gör skillnad. 

För den som känner sig ensam i jul finns i Stockholm flera firanden under julhelgen. Jul i Gemenskap (kl. 17-21 i Immanuelskyrkan hela julhelgen) är det största och det anordnas även mindre firanden i olika stadsdelar. Jag vet att liknande evenemang finns i andra städer, men har tyvärr inte själv koll på dem.

Här nedanför har jag sammanställt en liten lista med några av de organisationer som har öppet och erbjuder stöd som vanligt i jul:
  • BRIS - 116 111 eller bris.se, för barn och unga under 18 år. Chatt- och telefontider är 14-21, men det går alltid att skriva till brismejlen, i forumet och att numera ställa vanliga frågor till deras Brisbot
  • Mind/Självmordslinjen - 90101 eller mind.se. Telefon-, mejl- och chattstöd öppet dygnet. Det finns också en föräldratelefon och en äldretelefon - läs mer på mind.se.
  • Tilia - foreningentilia.se. För unga (12-30 år) med psykisk ohälsa. Chatten är öppen 21-22.30 varje dag och det går alltid att mejla deras stödmejl.
  • Föreningen Storasyster - foreningenstorasyster.se. För människor som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Deras chatt och mejljour är öppen som vanligt.
  • SHEDO - shedo.se. För drabbade av och anhöriga till någon med självskadebeteende och ätstörningar. Deras forum och jourmail är igång som vanligt.
  • Kvinnofridslinjen - 020-505050, för den som blivit utsatt för hot och våld.
  • Tjejjourer - Flera tjejjourer har öppet i jul, sök på tjejjouren.se.
  • Jourhavande Medmänniska - 08-7021680, kl 21-06 varje natt. För den som behöver prata med en medmänniska. Läs mer här.
  • Jourhavande Präst - Ring 112 och fråga efter jourhavande präst, kl 21-06 varje natt. Det går även att mejla  dygnet runt eller att chatta vissa tider/dagar, läs mer på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Kommentera gärna om jag glömt någon. Jag hoppas att ni alla får en fin, eller okej, jul.
Ta hand om er.