Att hitta sina egna jultraditioner.

Jag tänker på det där med att skapa sina egna jultraditioner. För oss som kommer från en trasslig bakgrund, inte kan ha kontakt med vår familj, kanske har förlorat närstående på andra sätt, har tunga julminnen eller av någon annan anledning tycker att julen är svår tror jag att det är extra viktigt. Vi behöver såklart inte fira alls heller, om vi inte vill det. Det är okej att låta julen vara en dag som alla andra eller att göra något som inte alls är juligt, det finns inga krav eller måsten. Men för mig, och jag vet att jag inte är ensam om det, känns det ändå fint att fira på mitt sätt. Att hitta traditioner som känns fina, mysiga och meningsfulla för mig. Att göra julen till min.

Jag tänker att det kan vara precis vad som helst. Själv har jag julpyntat min lilla lägenhet, köpt julgran och lite god julmat till mig själv, lyssnar på den julmusik jag tycker om och ska fortsätta förra årets nya tradition med att i mellandagarna hälsa på en fin väns mysiga familj. Äta knäck. Framförallt volontärjobbar jag som vanligt på två olika julfiranden för människor som känner sig ensamma eller lever i någon form av utsatthet. I år har jag på det ena firandet ett nytt uppdrag som går ut på att vara en trygg vuxen för de barn, unga och familjer som kommer dit, vilket känns ännu mer underbart. Mina volontärjular är bland det finaste jag upplevt och det finns inget annat jag hellre skulle vilja göra i jul.

Det går att hitta egna traditioner som känns fina och meningsfulla. Som ger lugn. Att skapa nya julminnen som inte hänger ihop med det som varit. Att låta sorgen finnas men ändå göra julen till sin. God jul nu, fina ni. Jag hoppas att ni får det mysigt vad ni än gör. Frivillig kram och ta hand om er!
Amanda Jona [SPONTAN]:

Fantastiskt bra skrivet och vad underbart att du volontärarbetar!

Dixi Wonderland:

Så mysiga bilder :)

A M:

Bra inlägg, fint att läsa! Jag har mina speciella traditioner, varannan jul och morföräldrar och hos farföräldrar!
God fortsättning! :D

A:

Så mysigt att läsa det här inlägget! Förr var jag fruktansvärt låst vid att allt måste vara på ett visst sätt till jul, vilket stressade mig enormt, för ibland blev det ju "fel". Nu är jag mer okej med att allt inte måste vara just som "det alltid varit" och att man faktiskt till och med kan skapa sina egna traditioner. Oh, det är så lugnande och härligt att läsa det här!
Kram!!

Kommentera inlägget här: