Om julen är svår.

Julen närmar sig och jag tänkte som vanligt skriva en liten påminnelse om att det som för många är en fin, varm och nästintill magisk högtid också är en svår, ensam och ångestfylld tid för andra. Ta hand om och var rädda om varandra. Våga se, våga fråga, våga lyssna. Våga bjud in. Det gör skillnad. 

För den som känner sig ensam i jul finns i Stockholm flera firanden under julhelgen. Jul i Gemenskap (kl. 17-21 i Immanuelskyrkan hela julhelgen) är det största och det anordnas även mindre firanden i olika stadsdelar. Jag vet att liknande evenemang finns i andra städer, men har tyvärr inte själv koll på dem.

Här nedanför har jag sammanställt en liten lista med några av de organisationer som har öppet och erbjuder stöd som vanligt i jul:
  • BRIS - 116 111 eller bris.se, för barn och unga under 18 år. Chatt- och telefontider är 14-21, men det går alltid att skriva till brismejlen, i forumet och att numera ställa vanliga frågor till deras Brisbot
  • Mind/Självmordslinjen - 90101 eller mind.se. Telefon-, mejl- och chattstöd öppet dygnet. Det finns också en föräldratelefon och en äldretelefon - läs mer på mind.se.
  • Tilia - foreningentilia.se. För unga (12-30 år) med psykisk ohälsa. Chatten är öppen 21-22.30 varje dag och det går alltid att mejla deras stödmejl.
  • Föreningen Storasyster - foreningenstorasyster.se. För människor som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Deras chatt och mejljour är öppen som vanligt.
  • SHEDO - shedo.se. För drabbade av och anhöriga till någon med självskadebeteende och ätstörningar. Deras forum och jourmail är igång som vanligt.
  • Kvinnofridslinjen - 020-505050, för den som blivit utsatt för hot och våld.
  • Tjejjourer - Flera tjejjourer har öppet i jul, sök på tjejjouren.se.
  • Jourhavande Medmänniska - 08-7021680, kl 21-06 varje natt. För den som behöver prata med en medmänniska. Läs mer här.
  • Jourhavande Präst - Ring 112 och fråga efter jourhavande präst, kl 21-06 varje natt. Det går även att mejla  dygnet runt eller att chatta vissa tider/dagar, läs mer på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Kommentera gärna om jag glömt någon. Jag hoppas att ni alla får en fin, eller okej, jul.
Ta hand om er. 
Alice Lindström:

Bra inlägg!!

Svar: Tack! :)
Diana

Flisan:

sv: javisst gör den, det ska jag absolut göra :D

Tilda Barkselius:

Så himla fint inlägg!

Svar: Tack snälla du! :)
Diana

Hemmamammafru.bloggplatsen.se:

Fint inlägg av dig! Nu är det min tur att skriva ett fint inlägg till dig!
Det har varit ganska mycket tjat om att vi ska ha en vit jul. En vit jul som inte menas snö utan alkoholfri jul. Å det tycker jag självklart är bra.. Men det är inte heller något som jag upplever som ett problem i min familj. Vi nöjer oss lika väl med julmust som något annat. Även om jag gärna dricker lite vin eller en snaps till sillen. Shit jag tycker jag framstår som en alkoholist hur jag än formulerar mig. Men alla som känner mig vet att så inte är fallet.
Något som jag upplever som ett större problem är mobiltelefonen. Den däremot tycker jag är en grej som INTE hör hemma på julafton!!! Julafton ska firas med närvaro!!! Därför kommer jag att checka ut från cybervärlden kl 15.00 när Kalle Anka börjar och låta min mobil sova fram tills att julafton är över!!! Är vi överens?!
Jag ska fira julen med mina nära och kära!!! Ska vi köra en dill?
Vem är med mig på detta???
Min bloggadress: http://hemmamammafru.bloggplatsen.se

Svar: Tack för din kommentar. Nu är jag en av dem som verkligen uppmuntrar till en vit jul och det kommer jag fortsätta göra - men jag tycker om din tanke om mobiltelefonen också. Att vara närvarande på riktigt. Fin idé! :)
Diana

Nattpatrulen:

Till önska er alla en jul fröjd jul! Tänk på barnen i första hand. Håll nyktra och låt mobilen vara över jul helen. Så gör ni barnen en stor bamse tjänst åt barnen. Barnen vill ju detta. att har en rolig och lung julhelg tillsammans med oss föräldrar. Det är den bästa julklappen som dom kan får av oss medmänniskor. Tänk en extra gång innan ni gör något förhastad! Det är lätt hänt! Det vet jag! Men men men SKÄRP ER!!! Innan det är försent! Ska har ett vakande öga på familjerna. På nattvadring! Tänk på att vi är skyldig att anmäla om någon fara illa! TÄNK TILL EN EXTRA GÅNG!!!!!!!!! All väl mening!!!

Önska en God Jul!
Vi har ett vakande öga på familjerna över jul helgen nu! Med vänlig hälsning. Nattpatrulen.

Svar: Tack för din kommentar. Jag håller helt med dig! Julen ska vara barnens högtid och det är vuxnas ansvar att se till att julhelgen (och övrig tid såklart!) blir lugn och trygg.God Jul!
Diana

Kommentera inlägget här: