Kvällar som gör hela livet finare.


Igår åt jag middag och tillbringade kvällen med min fina och mycket saknade Amanda! Hon visade mig en restaurang i Kulturhuset som hade ruskigt god sushi- och kinamatsbuffé. Det ingick efterrätt som de som jobbade där plockade ihop åt oss (vi kom senare på att det nog inte alls var för att ge fantastisk service, utan för att de skulle stänga och ville bli av med oss ;)) - och det var ju som ni ser på bilden inte liiite efterrätt vi fick, efter att redan ha ätit massa buffé. Men gott var det! 

En sån där varm och mysig kväll som gör hela livet finare. 💗

Ett roligare sätt att plugga.

Sen jag började extrajobba som plugghjälp har jag blivit mer pedagogisk även med mig själv, i mitt eget pluggande. Jag har alltid varit bra på att lära ut, förklara och peppa andra, men när det gäller mig själv har jag mest liknat en diktatorisk, stenhård och elak typ idrottstränare som skäller och skäller, pressar omänskligt hårt och visar noll hänsyn. Sen ett par månader tillbaka är det alltså slut med det - och skolarbetet har blivit så mycket lättare och roligare! 
  • Jag försöker byta ut alla dömanden mot mig själv till beröm och pepp: "Yes, snyggt jobbat! Det där har jag ju verkligen koll på! Kanonbra! Okej, då kör vi nästa också. Det här fixar jag!". När jag gör fel eller inte kan något byter jag ut den gamla utskällningen mot att bara vara ännu tålmodigare och varmare, fortsätta peppa och förklara för mig själv som jag skulle förklara för någon annan. 

  • Jag ger numera alltid mig själv lunchrast, pluggpauser och försöker så gott det går att sluta i tid på kvällarna. Istället för att sitta 13 timmar i sträck och bara pausa för att hämta mat eller kaffe att äta samtidigt som jag pluggar tar jag mig nu tid att äta lunch i lugn och ro, gå en lunchpromenad och med jämna mellanrum ta små pauser för att sträcka på benen, ta lite luft eller göra något annat en stund. Det blir roligare, lättare och mer effektivt!

  • Istället för att bara trycka in allt i huvudet har jag blivit mer kreativ i pluggandet. Jag gör plugglappar i roliga färger, hittar på spel, gör det jag ska lära mig till en teatermonolog, spelar in och lyssnar på den, diskuterar med vänner som är insatta i ämnet, låtsas att jag ska lära ut det till någon annan eller, som på bilden ovan, skriver ner och sammanfattar det viktigaste med färggranna pennor. Jag lär mig bäst genom att skriva och dessutom blir det enklare att repetera sen.
På tala om att lära ut (och i brist på bättre bild). Här håller jag lektion i ledarskaps- och kommunikationsövningar från marken för en halv evighet sen. :)

Ett sätt att göra det svåra lättare.


Jag har haft några ganska tuffa dagar med mycket sorg och oro. Någonting som hjälper mig då är att unna mig något extra; att göra sånt jag annars sällan gör och som jag tycker om, som är att ta hand om mig och som gör mig glad. Det kan vara alltifrån att köpa en bukett blommor, gå en långpromenad i solen, unna mig en kaffe och en godisbit på väg till extrajobbet, tända ljus och ha en riktig myskväll eller ta en shoppingtur med en fin vän. Eller att som idag ta sovmorgon, unna mig en extra god frukost (med sånt där färskt underbart bröd, parmaskinka och ädelost - sååå gott!) och med en kaffekopp i handen ligga kvar och dra mig alldeles för länge framför någon söt lättsam serie.

Sorgen jag känner hör ihop med sånt jag varit med om tidigare i livet och genom att då ta hand om mig extra väl är det som om jag på något sätt påminner mig om att jag nu är vuxen, fri, att mitt liv är mitt, att allt är okej och att jag är värd att må bra. För även om jag aldrig kan ändra det som varit och ingenting kan ta bort den sorgen, så finns det i nuet mycket - både stort och smått - som jag uppskattar och är så glad och tacksam för. Så mycket som gör livet fint och värt att leva. 
I övrigt har jag äntligen klarat av mina galna provveckor - och fått A i 3 av de 4 kurser som avslutats nu! 
I söndags blev det en shoppingdag med finfin vän. Vi hittade massa snyggt!
Soliga promenader och att sitta på en vacker brygga med en vän är som sagt inte fel det heller.