En vacker torsdagsmorgon.

Idag måste jag bara dela med mig av två bilder på väg till skolan. Jag som gnällde och tyckte synd om mig själv som behövde gå upp så tidigt idag ändrade mig när jag fick se den här vackra soluppgången. Så magiskt! 

Nu blir det opponerings-seminarium! Jag är lite nervös, har bara opponerat på andras uppsatser i skrift förut, men det ska nog gå bra. Vi gör det dessutom i grupp, har pratat ihop oss i förväg och hela seminariegruppen, läraren osv. känns trygg. En miljö där det är okej att göra fel och det viktigaste är att våga försöka. Att lära sig.

Och den magiska himlen imorse gav lite extra energi. ☺️

Att ge sig själv bra mat.

För ett tag sen konstaterade jag att min stackars kropp inte längre verkade må speciellt bra av att leva på så snabb slarvig mat som jag mestadels åt, så trots all ångest och allt motstånd jag känt till matlagning och vissa typer av måltidssituationer (vilket inte är kopplat till min f.d. ätstörning som jag varit frisk från i tre år nu, utan hänger ihop med sådant jag varit med om, hur jag har haft det och en sorts motvilja till att ta hand om mig) bestämde jag mig för att det var dags att ändra på det. Och titta!

Det är ju faktiskt jättemysigt att äta, laga mat och fixa fint! Det känns verkligen som att ta hand om mig, som att ge mig något jag behöver (och är värd!), kroppen började snabbt må bättre igen och eftersom att jag gör det bara för min skull, på mitt sätt och som jag vill påminner det inte om jobbiga situationer och ger inte ångest. Tvärtom. Jag skapar min egen vana, tar hand om mig själv som jag vill och tar ännu ett steg mot att leva som jag vill leva. Dessutom - vilket är väldigt skönt för en student - har jag upptäckt att det bara jag planerar ordentligt och utgår ifrån mataffärens extrapriser inte ens blir så mycket dyrare, trots att jag äter så mycket bättre och godare. 

Så ja, bara ännu ett litet tips på vad det går att göra för att ta hand om sig bättre och för att signalera till oss själva att vi är värda att må bra, äta, leva och tas om hand. :)

Tips: Journey to the heart!

Idag vill jag tipsa om Journey to the heart. Det är ett gratis internet-event riktat till traumaöverlevare och består av intervjuer med terapeuter, läkare, coacher, författare mm. som i samband med intervjuerna också ger bort e-böcker eller liknande kopplat till det de pratat om. Jag är tyvärr lite efter med att tipsa om det då det började redan 15:e september, men alla gamla intervjuer går också att lyssna på och nya skickas ut via mejl varje dag under perioden det pågår.

Kvinnan bakom det hela heter Svava Brooks, blev också utsatt för övergrepp under uppväxten, mår idag bra och jobbar med att hjälpa andra överlevare och för att skydda barn. (Och ja, hon är en stor förebild! Vi följer varandra på instagram och jag kan bjuda på mig själv lite och erkänna att jag blir alldeles barnsligt hoppa-upp-och-ner-lycklig varje gång hon gillar något jag lägger upp ;)).

Jag vet att flera av er som läser min blogg också har varit med om hemska saker, kanske har PTSD eller C-PTSD (till skillnad från i många andra sammanhang nämns just C-PTSD också!) och precis som jag suger i er all information som går att få, så jag tänkte att det var värt att tipsa om. Då jag själv har haft så fullt upp med skolan har jag hittills tyvärr bara hunnit lyssna på två intervjuer, men planerar att ta igen lite snart. Klicka här för att komma dit.