Lördagsmorgon på verandan.

Hej på er. Jag är som ni märker lite off från bloggen just nu. Det har varit mycket stress en tid igen och energin behöver gå till annat. Även kommentarer, meddelandesvar osv. kommer nog dröja lite. Så får det vara. Ville mest säga att jag är okej. Ta hand om er så länge, så hörs vi snart. ♥

Inspirerande bilder

Svar på fråga om min utbildning.

"Hej! Kom in på din blogg av en slump när jag googlade lite socionomprogram. Har bland annat sökt det du läser, jag undrar om det var svårt att komma in, samt om det är många muntliga redovisningar då det inte är min starka sida? :)"

Jag fick den här kommentaren och tänkte svara i ett inlägg. Hoppas du som ställde frågan ser det här. Vad roligt att du är sugen på att bli socionom - och extra roligt att du sökt min utbildning! Jag rekommenderar den verkligen.
Jag läser Socialt Arbete med Storstadsprofil på Södertörns Högskola. Utbildningen är 3,5 år och leder till socionomexamen. Om det är svårt att komma in är ju väldigt relativt, men antagningsstatistik för de senaste åren går att hitta här och på den här länken finns instruktioner för hur du kan räkna ut ditt eget meritvärde. Det är alltid värt att prova att söka i alla fall - och att söka fler gånger om en inte kommer in på första försöket. Till vårterminen brukar det t.ex. vara färre som söker, så då är det lite lättare att komma in. Och så går det ju alltid att höja betygen på Komvux eller skriva Högskoleprovet! :)

Utbildningen är upplagd med föreläsningar, seminarium och däremellan eget plugg och grupparbeten. Hur schemat ser ut varierar, men i genomsnitt skulle jag säga att vi har 1-3 föreläsningar och ett seminarium i veckan. Föreläsningarna är frivilliga och går ut på att en föreläsare berättar om ett ämne. Seminariumen är obligatoriska och då blir det mycket diskussioner, ibland olika övningar osv. Inför seminariumen har vi för det mesta uppgifter att förbereda, oftast i grupp. Det är mycket grupparbeten, eftersom att yrket vi valt innefattar att kunna samarbeta och jobba med mycket olika människor.

Det är en del muntliga presentationer på seminariumen - men det är inte så farligt som det låter, jag lovar. Stämningen brukar vara så varm och mysig. Det behöver inte vara perfekt och det är okej att göra "fel" - det viktigaste är att våga prova och att lära oss. Fokus ligger inte heller på själva presentationen, utan ämnena vi pratar om - det brukar sänka pressen för mig. Jag ser seminariumen mer som ett rätt trevligt och tryggt tillfälle att tillsammans prata om viktiga ämnen. Det finns även något som heter Studieverkstan där studenter kan få hjälp med studierna - bland annat med att tala inför grupp, just för att det är något många tycker är svårt eller läskigt.

Om du (eller någon annan) har fler frågor kan jag tipsa om att det går att boka in en studentfika med mig eller någon annan studentambassadör. Läs mer och se kontaktuppgifter här. Då kan du komma till högskolan för en fika, rundtur, ev. följa med på föreläsning och ställa frågor till en student som läser den utbildning ni är intresserade av.