Mostar i Bosnien & Hercegovina.

Staden Mostar i Bosnien & Hercegovina är känd - och döpt efter - sin bro över floden Neretva river. "Most" betyder bro på bosniska, "Mostar" betyder brovakt. En gång i tiden var Mostar bridge den enda bron över floden och därmed väldigt viktig.
Bron förstördes, som så mycket annat, i kriget. 1993 bombades bron. 2004 byggdes den upp och invigdes på nytt. Bron byggdes av material, sten, hämtat ur samma berg som tidigare, men det mesta av materialet från den ursprungliga bron var för förstört för att återanvända. Vissa delar finns dock symboliskt med även i den nya bron.
Väldigt stora delar av staden är, precis som bron, återuppbyggd på nytt efter kriget. Mostars gamla stad till exempel. I andra delar, framförallt utanför centrum, finns spår av kriget väldigt tydligt kvar. Svårt att ta in och greppa. Det är en väldigt fin stad. Mycket trevliga människor. Mycket känsla. Mycket vackra platser. Jag är glad att jag fick se den. Att besöka Bosnien & Hercegovina har faktiskt alltid varit en liten dröm. Någon dag ska jag utforska landet mer - en instavän har gett mig en lista fylld av många fina tips på platser & städer att se - men jag är glad att jag fick tjuvstarta upptäcktsfärden redan nu.
Jag gick en guidad tur i staden och fick besöka ett väldigt vackert tidigare hem som nu gjorts till ett museum. Jag minns tyvärr inte namnet på möbeln på bilden längst ner, men den används för att servera kaffe. Det håller kaffet varmt länge, så att det dricks långsamt och fokus hamnar på umgänge och samtal. Jag vet inte om det stämmer, men enligt guiden är kallt/ljummet kaffe en hint om att det är dags att gå.
Cevapi testade jag såklart. Riktigt gott! 
Det var väldigt häftigt att se staden och jag som normalt brukar undvika turistiga guidade turer skulle faktiskt rekommendera att gå en sådan där. Det ger så mycket, både själva rundturen och åtminstone i mitt fall även möjlighet att få kontakt med människor där via guiden. Att få höra även personliga historier och berättelser, både om kriget, vardag, roliga anekdoter och hur det är att leva där idag.
Amanda CL:

Ser väldigt vackert ut!

sv: gör det! Jag steker nästan alltid både lax och torsk :) Torsk är ju känsligare om den är lite rå har jag förstått

Kommentera inlägget här: