Vintgar Gorge i Slovenien.

När jag var i Slovenien promenerade jag många kilometer i 30-graders värme för att få se häftiga Vintgar Gorge - och det var värt vartenda steg. Vintgar Gorge är en 1,6 kilometer lång ravin/canyon som med trägångar öppnats upp för besökare. I canyonen löper floden Radovna, med häftiga strömmar, vattenfall, jättegrytor och på sina ställen stilla dammar. När en promenerar på de små trägångarna är en omgiven av höga bergsväggar och ser floden dåna precis nedanför.

En riktigt häftig plats!

Ärr och ett annorlunda möte.

När jag var i Zagreb tidigare i veckan frågade en kvinna på spårvagnen på mycket dålig engelska om mina ärr. Hon undrade om någon hade gjort mig illa. "Father or boy?" frågade hon.

Jag orkade inte dra hela min livshistoria eller börja undervisa en främmande kvinna som knappt förstod engelska om självskadebeteende så jag sa ja, att någon hade gjort mig illa men att allt var bra och att jag var okej nu.

Nej, precis de ärren var det ingen annan fysiskt som orsakade. Det gjorde jag själv som tonåring, i det självskadebeteende jag sedan flera år är fri ifrån. Men om det inte hade varit för all misshandel, övergrepp, allt psykiskt, fysiskt och sexuellt våld jag blev utsatt för under min uppväxt så hade inte heller de ärren funnits. 
Hon tackade Jesus för att jag var okej nu. Själv vet jag inte exakt vad jag tror på, men vad eller vem det än är som hjälpte mig överleva tackar jag också varje dag. Och ärren skäms jag inte för längre. Jag överlevde. Så många gånger kunde, kanske till och med borde, jag ha dött - men jag överlevde. Jag lever. Det kommer jag alltid att vara stolt över.

Split, Kroatien.

Just nu befinner jag mig som sagt i Split i Kroatien. Igår myste jag på stranden i min lilla förort hela dagen, men idag åkte jag in till stan och utforskade. Tittade på Diocletian's palace, ett 30.000 kvadratmeter stort romerskt palats byggt på 200-300-talet e.Kr. och som står med på UNESCO's världsarvslista. Katedralen. En annan kyrka. Ett museum. Hamnen. Promenerade på vackra gamla gator. Utforskade parken Marjan och tittade på utsikten över hela stan. Gick på marknad och köpte mig ett par jättesköna sandaler, då mina bokstavligt talat fallit i bitar av allt promenerande på den här resan.
Det är en vacker stad med häftiga byggnader, vackra gator, livlig marknad och trånga gränder. Tyvärr tycker jag personligen att stan är lite för "turistig" för att jag riktigt ska fastna för den, men den har mycket som är fint också. Utseendemässigt och med all vacker arkitektur är jag fullständigt in love med delar av den. Att promenera runt i gränderna eller på hamnen var väldigt trevligt. Den vackra uteserveringen jag åt lunch på, i en liten gränd i gamla stan, vann också mitt hjärta. (Inte minst för ägarens underbart lurviga lilla hund som sprang runt vid mina fötter...). Så jag är glad att jag är här ändå, även om det är något annat än vad jag vanligtvis är ute efter när jag reser.
Jag planerar att utforska lite öar här i närheten. En kvinna jag mötte i Zagreb rekommenderade en ö och pratade så passionerat om den att jag nästan måste dit, trots att jag från början egentligen inte var så sugen på den ön. Jag övervägde att ta en dagstur till Bosnien också, men det får nog vänta till nästa resa. Och nu får jag säga godnatt känner jag! Jag satte inte upp "Don't Disturb"-skylten på dörren igår för jag tänkte att jag skulle upp så tidigt att de inte skulle ha börjat städa än då, men där hade jag fel. Väcktes ännu tidigare imorse av att en städerska kom in i rummet. 😅🙈 Så jag är trött. Jaja. Laku noc! Godnatt!