Abuse isn't love - om nära relationer.

För mig har begreppen självständighet och frihet alltid varit viktiga. Det viktigaste. För mitt yngre jag kom relationer av olika slag väldigt långt ner på listan över vad som var viktigt för mig i livet. "Vem behöver sånt?", tänkte jag som yngre. "Jag vill aldrig mer bli fångad. Jag ska aldrig mer låta någon komma nära. Jag vill vara fri. Inte bli skadad, känna mig kvävd och instängd. Jag vill följa mina drömmar, leva mitt liv och vara den jag är. Nej, aldrig mer nära relationer - jag vill aldrig bli så skadad och fångad igen!". Som om det vore ett likhetstecken mellan nära relationer och att vara fångad, bli skadad, känna sig kvävd, tvingas ge upp sig själv, sina känslor, behov, drömmar och förlora sin frihet.

En relation som tvingar en att ge upp sina drömmar, hindrar en från att vara sig själv, som skadar, kväver och får en att känna sig fångad är ingen bra relation. En relation en inte vill vara i, som en stannar i av rädsla, skuld eller för att det inte finns en utväg, är ingen bra relation. Tvärtom är det väldigt starka tecken på att någonting är väldigt fel. Det visste inte jag när jag var yngre, för den typen av relationer var allt jag hade erfarenhet av. Det var det enda jag hade upplevt. Det som med andra referensramar var extremt destruktivt, osunt och misshandlande var för mig det normala. Precis som jag vet att det är för många, som växt upp som jag gjorde. Inte konstigt att många av oss med liknande erfarenheter velat undvika nära relationer!

Hela, fina, sunda relationer är inte så. Känns inte så. Jag kom av en händelse att tänka på det idag, när jag och en av mina närmsta träffades och sa hejdå inför min resa. Jag kom på mig själv med att det gjorde ont att säga hejdå, trots att vi bara ska vara ifrån varandra i ett par veckor. För att jag kommer sakna henne. Jag har faktiskt aldrig riktigt upplevt det förut. Att vara så nära någon, på ett fint sätt. Frivilligt nära. Att älska så mycket. Och vet ni? Det gör mig inte fångad - det gör mig ännu friare. Det skaver inte, kväver inte, tar inte sönder. Det hindrar mig inte från att vara den jag är eller från att leva det liv jag vill leva. Det gör det tvärtom lättare. Värmer. Lyfter. Stärker.

Självständighet och frihet är fortfarande väldigt viktiga begrepp för mig. Något jag aldrig någonsin tänker ge upp eller kompromissa med - och som vuxen har jag lärt mig att en sund relation inte heller kräver det. En sund relation försöker inte ta ifrån oss vår frihet och självständighet. Det går att vara fri och samtidigt stå någon nära. Det går att vara självständig och ändå släppa in, dela och hantera livet ihop. De relationer vi haft med människor som skadat motsvarar inte alla relationer. "Abuse isn't love", så enkelt är det. Kärlek, vänskap, närhet, tillit är något helt, helt annat än det vi varit med om. Det finns så mycket mer - kom ihåg det. ♥
yogapassion.blogg.se:

Fint skrivet, så rätt! :)

Kommentera inlägget här: