Olika färg på våra pass.

Jag är ute och bussar mellan några olika europeiska länder. Det ska jag skriva om senare. Först, nu, måste jag skriva om det sjuka, sjuka och ofattbart orättvisa i att min bussgranne och nyfunna vän precis blev avtvingad från bussen av tysk gränspolis.

Bredvid mig på bussen satt en man från Algeriet. Jag är på grund av sådant jag varit med om ofta rädd för män, men det första jag smsade till min vän Ida när jag klev på bussen igår var att han kändes snäll. Jag hade rätt. Inatt lånade han ut sin tjocktröja som kudde åt mig, för att min nacke inte skulle göra ont. Han bjöd mig på kex & mat. Vi pratade. På färjan Danmark-Tyskland fikade vi tillsammans. Han köpte en juice åt mig för att han tyckte att jag såg trött ut och verkade behöva det. Vi pratade resor, jobb, språk, kulturskillnader. Vi utforskade båten och gick upp på däck. Han tog den här bilden.

När vi körde av färjan i Tyskland klev beväpnad polis på för gränskontroll. Mitt svenska pass tittade de knappt på. De log och var trevliga. Mot mig. Mot oss med svenska, tyska, danska pass. Redan från början otrevliga, hårda, kalla och misstänksamma mot andra, med annat utseende & andra pass. Ena polisen hade hela tiden en hand på vad jag gissar var ett vapen. De samlade in och gick iväg med vissa personers dokument. Min bussgrannes och nyfunna väns bland annat. Jag såg hans ångest, redan när de kom. De andra fick tillbaka sina dokument. Inte min bussgranne. Han blev tvingad att gå av och följa med dem. Så overkligt. Så sjukt. Det är ju inte som att jag inte vetat hur det ser ut, men det blir ändå annorlunda när det kommer så nära. När en ser det i verkligheten. Jag undrar vad som händer med honom nu. Jag önskar att det fanns något jag kunnat göra. Istället sa HAN förlåt till MIG, när polisen kom. Ifall det skulle kännas jobbigt för mig.

Jag skäms över hur jävla lätt det är för mig att vara ute och resa runt, plocka upp mitt svenska pass och inte behöva oroa mig det minsta. Den enda skillnaden mellan oss är att vi är födda i olika länder. Att vi har olika färger på våra pass. Men av någon anledning är mitt medborgarskap mer värt. Öppnar dörrar och ger priviligier, där andras stängs. Det är så orättvist. Så ofattbart orättvist. Jag har inte bättre ord än så just nu. 💔
Amanda CL:

Jag blir så förbannad och rädd när jag läser att det går till såhär!!!
kram

Sarah:

Va kul o resa lite :)

Kommentera inlägget här: